Basiscursus Aromatherapie door Geert Devlieghere op 5/10-12/10-19/10 van 19 u - 22 u. Inschrijven op contact@herbacos.be
ONS TELEFOON NUMMER: 0474 52 48 68 - 09 225.45.22
 

Recept bodylotion met beschermingsfactor 6

Gepost door: Katrien Aantal keren gelezen: 1045 Commentaren: 0

Recept bodylotion met beschermingsfactor 6

Benodigdheden:

 • Tegomuls temulgator (emulgator zorgt ervoor dat water en olie zich binden)
 • Plantaardige olie aanrader jojobaolie
 • Cetylalcohol (stabilisator en co-emulgator)
 • Parsun (zonnefilter)
 • Gedemineraliseerd water
 • Biokons (conservering)
 • D-panthenol (zorgt voor hydratatie)
 • Aloë veragel (verzacht en hydrateert)
 • Etherische olie naar keuze (geen etherische olie van citrus schil gebruiken, deze is fototoxisch en kan dus pigmentvlekken veroorzaken)

Materiaal

 • Weegschaal
 • vuurvaste maatbekers
 • roerstaaf
 • thermometer
 • recipiënt om de bereiding in te doen

bereiding:

maak een vetfase:

15 g tegomuls temulgator (emulgator mengt water en olie)

90 g olie (naar keuze, aanrader jojobaolie)

3 g cetylalcohol (verdikker)

27 g/ml parsun (zonnefilter)

Meng  deze 4 producten in een vuurvaste maatbeker, verwarm ze (au bain-marie) tot alles gesmolten is maximum 70 °C

Voor 40 g lotion (voor grotere hoeveelheid vb 240 ml vanaf hier alles x 6):

Neem van de gesmolten vetfase 10 g af  (de resterende vetfase kan je 8 maand tot 1 jaar koel en donker bewaren)

smelt die 10 g vetfase terug op 70 °C

Warm 30 g gedemineraliseerd water op tot 70 °C en mengt het onder de 10 g gesmolten vetfase, goed roeren en je krijgt een crème/lotion

Al roerend laten afkoelen, en de overige ingrediënten toevoegen:

8 dr biokons (conserveringsmiddel)geeft een minimum houdbaarheid van 3 maand 

1 g D-panthenol (provit B5 hydraterend)

4 g Aloë veragel (verzachtend hydraterend en kalmerend)

8 dr etherische olie naar keuze (vb geranium = alg huidverzorging, lavendel = rustgevend en kalmerend, rozemarijn = stimuleert de doorbloeding, enz…)

Aanbevolen producten

Cetylalcohol-Herbacos 50 gr
3,29€ Ex Btw: 2,72€

INCI: Cetylalcohol - Cetylalcohol is een emulgator en stabilisator voor crèmes. Als emulgator wordt  het meestal als co-emulgator gebruikt, dit is een emulgator die naast een andere emulgator wordt gebruikt om te zorgen voor een betere en stabielere emulsie.Het kan echter wel als enige emulgator worden gebruikt, bijvoorbeeld in crèmespoelingen.Als stabilisator maakt het crèmes minder gevoelig voor ontmenging: een crème wil altijd weer schiften in een waterlaag en een olielaag, een beetje cetylalcohol maakt dit risico vaak kleiner.Daarnaast zorgt cetylalcohol ook voor iets dikkere crèmes.  Is de crème wat dunner uitgevallen dan bedoeld dan kan het recept vaak worden verbeterd door toevoeging van 1-2% cetylalcohol.Tenslotte kan cetylalcohol zalven en andere watervrije mengsels wat hydrofieler maken: het voelt daardoor wat prettiger aan op de huidCetylalcohol is een vetalcohol gemaakt van kokos-/palmolie.  Het is vast, wasachtig en wit van kleur (witte, glanzende schubjes).  Het smeltpunt ligt rond 49°C...

Toevoegen
Tegomuls 90S Temulgator-Herbacos 50 g
1,56€ Ex Btw: 1,29€

Tegomuls is een plantaardige emulgator voor crèmes, lotions, reinigingsmelk e.d.   Tegomuls is gemaakt van geharde palmolie.  Het is een grof poeder met smeltpunt van ongeveer 50°C.Tegomuls kan zich met veel water binden en is daardoor uitermate geschikt voor crémes en lotions die veel water bevatten.  Tegomuls zorgt voor zachte emulsies die snel intrekken, niet vettig blijven en de huid matteren. Hierdoor is tegomuls heel geschikt voor het bereiden van dagcrémes.Een nadeel van tegomuls is de grote pH gevoeligheid: tegomuls is niet geschikt voor bereidingen die citroenzuur of melkzuur bevatten, maar ook sommige plantenextracten kunnen te zuur zijn of grotere hoeveelheden aloë vera gel.  Emulsies op basis van tegomuls hebben een pH-waarde van ongeveer 6,5-7 nodig.  Wanneer je toch zuurdere toevoegingen wilt gebruiken is het aan te raden om een co-emulgator zoals lamecrème of cetylalchol te gebruiken. Dosering 3-5 %..

Toevoegen
Aloë vera gel-Herbacos 100 ml
5,09€ Ex Btw: 4,21€

Aloë vera gel is een vochtvasthoudende gel uit de Aloë vera plant.   Aloë vera heeft een hydraterende, verzachtende, ontstekingswerende en herstellende werking op de huid.  Het dringt diep door in de huid en wordt snel opgenomen.Aloë vera in gelvorm kan puur op de huid gebruikt worden of als toevoeging in bereidingen van hydraterende crèmes en bodymilks.  Ook in een after-sun is het een ideale toevoeging omwille van zijn kalmerende, verkoelende en herstellende werking op de huid.  Aloë vera helpt ook om de pH-waarde (zuurtegraad) van de huid in evenwicht te houden.  ..

Toevoegen
Parsun HT Parsol MCX-Herbacos 30 gr
4,81€ Ex Btw: 3,97€

Zonnefilter, max. te bereiken beschermingsfactor = 6 maar in een product waarin, bijenwas, sheanutboter en jojobaolie verwerkt zitten geeft de cominatie onderling een veel hoger geschermingsfactor. Deze ingrediënten hebben van nature een eigen zonnefilter, bijvoorbeeld; koud geperste jojoba olie ongeveer BF 3.Parsun laat zich heel gemakkelijk verwerken in b.v. crèmes en bodymilk.Dosering: max. 5% geeft een beschermingsfactor van 6 een hogere dosering geeft geen hogere factor...

Toevoegen
Biokons Neo conserveringsmiddel-Herbacos 30 ml
6,33€ Ex Btw: 5,23€

Biokons is een mild conserveermiddel voor cosmetica.Het is een combinatie van diverse antibacterieel werkende natuurlijke geurstoffen.Biokons heeft een lichte geur (en wordt gemakkelijk overheerst door toevoeging van etherische olie aan de bereiding).Dit conserveringsmiddel is biologisch afbreekbaar.Dosering: 1-3 % (1% geeft een houdbaarheid van ongeveer 3 maand)INCI: Propanediol, Phenethyl Alcohol, Undecyl Alcohol, Tocopherol..

Toevoegen
Thermometer -10°C tot 100 °C-Herbacos
8,04€ Ex Btw: 6,64€

Lengte: ca. 20 cm lang met alcoholische rode vulling.Meetbereik: -10 - 110 ° C..

Toevoegen
Gedemineraliseerd water-Herbacos 250 ml
1,90€ Ex Btw: 1,57€

Gedemineraliseerd water kan je gebruiken als waterfase in de bereiding van uw cosmetica..

Toevoegen
Fles PET helder transparant ovaal 250 ml m 24/415 met witte klapdop-Herbacos
1,45€ Ex Btw: 1,20€

plastiekfles geschikt voor shampoo, douchegel,...Inclusief witte klapdop dop (Flip-top dop  opening 3 mm PP ring 24/415..

Toevoegen
D-Panthenol 75 % pro-vitamine B5-Herbacos 30 ml
4,38€ Ex Btw: 3,62€

Van nature komt Pantenol voor in levende cellen en het kan worden gewonnen uit natuurlijke bronnen.Op de verpakking van cosmeticaproducten wordt het ook vaak aangeduid als pro-vitamine B5.  Het is een conditioner voor zowel huid als haar, het houdt vocht vast, waardoor het uitdroging voorkomt. Daarnaast maakt panthenol de huid glad, soepel en vermindert huidschade die door omgevingsfactoren als luchtvervuiling en zonnestralen zijn ontstaan.Op de huid fungeert Panthenol als een verzachter, het hydrateert de huid en bevordert de wondgenezing.Vanwege deze eigenschappen wordt Panthenol ook wel in aftersun producten gebruikt en in crèmes die lichte brandwonden behandelen.In haarverzorgingsproducten, bindt Panthenol zich aan de haarschacht. Hierdoor ontstaat er een glanzend laagje om elke haar. Daarnaast zorgt het ook voor een anti-statische werking.Dosering:0.5-5% in eindproducthittegevoelig, niet boven 40 °C verwarmenwateroplosbaarin de handwarme emulsie vermengen..

Toevoegen
Precisie weegschaal a 0,01 g
15,90€ Ex Btw: 13,14€

Nauwkeurigheid 0,01 g (zelfs bij lage gewichten)Minimaal detecteerbaar gewicht van 0,1 gMaximaal gewicht (capaciteit) 500 gWeegschaalplateau RVS 10x10cmTarra-functie5 beheerde eenheden : g, oz, ct, gn, tl42x14mm LCD- schermInclusief  2 x AAA LR03 Mini 1.5 volt type batterijen meegeleverd..

Toevoegen

Stel uw vraag